Tara Crisurilor- Apuseni

CIRCUIT 5 ZILE TARA CRISURILOR - APUSENI

PERIOADA: 07.06.2023 – 11.06.2023 (MIERCURI – DUMINICA)

PERIOADA: 29.07.2023 – 02.08.2023 (SAMBATA - MIERCURI)

 

PRET: 1200 LEI / PERS         DURATA: 5 ZILE / 4 NOPTI

 

Ziua 1: Plecare ora 06:00 din Bucuresti (PIATA UNIRII, Aleea Dealul Mitropoliei), pe ruta Bucuresti Pitesti – Rm Valcea – Alba Iulia.

  • Oprire in Sibiu cu vizitarea Centrului Vechi.
  • Vom face un tur pietonal al principalelor obiective din centrul orasului Cluj - Napoca (vedere exterioara): Casa Matei Corvin (una dintre cele mai vechi monumente de arhitectura din Cluj Napoca), Monumentul Matei Corvin din Piata Unirii, proiectat pe fatada sudica a Bisericii Romano-Catolice Sf Mihail, Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului, Monumentul Avram Iancu (ridicat in cinstea memoriei personajului istoric roman, in anul 1995, de catre sculptorul Ilie Berindei); Opera Nationala Romana, Turnul Croitorilor.  Cazare la Hotel / Pensiune in zona Cluj-Napoca.

 

 

Ziua 2: Mic dejun.Vom Vizita:

  • Pestera Unguru Mare este situata in marele meandru al Crisului Repede, intr-un sector ingust din defileul Suncuius-Balnaca. Pestera Unguru Mare impresioneaza prin grandoarea spatiului subteran si prin incarcatura istorica a vestigiilor descoperite aici, pestera fiind locuita inca din epoca neolitica.
  • Pestera Vadu Crisului a fost descoperita in anul 1903 prin dinamitarea versantului. La intrarea in pestera vom putea admira cascada cu acelasi nume, formata de un curs de apa, ce isi are originea in platoul carstic Zece Hotare. Vom merge pe jos aprox 3 km dus-intors de la autocar si pana la pestera – recomandam echipament lejer. De asemenea, va recomandam haine groase pe durata vizitei in pestera, deoarece temperaturile vor fi scazute. Cazare la Hotel / Pensiune in zona Oradea.

 

Ziua 3: Mic dejun.

  • Tur pietonal in singurul oras din Romania care face parte din reteaua internationala a oraselor Art Nouveau, Oradea. Descoperim Sinagoga Neologa Zion (a 3-a sinagoga ca marime din Europa), Piata Unirii, Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Luna, Bazilica Romano-Catolica.
  • Muzeul Tarii Crisurilor si-a deschis portile in anul 1971, fiind unul din cele mai mari muzee pavilionare din Romania. Detine 4 sectii, anume etnografie, stiinte, arheologie si istorie. Sectia de Etnografie a Muzeului Tarii Crisurilor detine un patrimoniu de 20.693 de obiecte provenite, in principal, din cinci zone etnografice din vestul Romaniei: Crasna-Barcau, Crisul Repede, Beius, Tinca-Salonta, Crisul Alb.
  • Manastirea Sfanta Cruce a luat fiinta in anul 1992, fiind primul asezamant monahal ortodox din Oradea. Prezenta picturii exterioare, care acopera in intregime edificiul, ii confera unicitate in Transilvania. Cazare la Hotel / Pensiune in zona Oradea.

 

Ziua 4: Mic dejun. Vom vizita:

 

  • Pestera Ursilor, formata din 4 galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racovita, Galeria Lumanarilor si Galeria Stiintifica. A fost descoperita in 1975, cu ocazia unei dinamitari executate la cariera de marmura din zona. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni, ea aflandu-se in judetul Bihor.
  • Muzeul Tarii Beiusului se afla intr-o cladire monument istoric, fosta casa a memorandistului Vasile Ignat si a martirului Ioan Ciordas. Este organizat ca muzeu de istorie si etnografie reprezentativ pentru zona Beius – Vascau, respectiv bazinul superior al Crisului Negru.  Toate obiectele provin din zona, fiind reprezentative pentru categoriile: port, tesaturi de interior, obiecte de uz casnic, unelte, mobilier, ceramica, icoane, atelier de lemnarit din Budureasa.
  • Manastirea Izbuc, prima manastirea ortodoxa din Ardeal, este cunoscuta, in primul rand, pentru izvorul unic in Europa. Se spune ca apa, care tasneste uneori dintre pietre, are puteri miraculoase. Totodata, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, o copie a icoanei de la muntele Athos, atrage mii de pelerine. Cazare la Hotel/Pensiune in zona Deva – Hunedoara.

 

Ziua 5: Mic dejun.Vom vizita:

  • Gradinile Italiene de la Banpotoc sau Mica Italie sunt dovada vie a pasiunii pentru gradinarit. Gradina in plan drept este inspirata din perioada renasterii. Gradinile aristocrate, explozie de parfum si culoare, ne asteapta sa le descoperim impreuna.
  • Cetatea taraneasca fortificata Calnic, inscrisa pe lista Patrimoniului UNESCO. 
  • Sibiel, locul unde s-au pastrat o serie de mestesuguri transmise din generatie in generatie: fieraria, tamplaria, potcovaria, torsul, tesutul, cojocaria, dar si prepararea vinului de mere si a tuicii ori coacerea painii si a cozonacului pe vatra. Insa, reprezentativ pentru localitate, este pictatul icoanelor pe sticla. Vizitam Muzeului icoanelor pictate pe sticla, a carui existent se datoreazǎ in intregime preotului Zosim Oancea, sustinut pe plan material, de locuitorii din Sibiel si de alti donatori. Colectia de peste 600 icoane este impartita in functie de regiunile din care provin acestea.

 

Plecare spre Bucuresti, sosire in functie de trafic.

Pretul include: transport cu autocar clasificat, cazare 4 nopti la Hotel/Pensiune 2-3* + mic dejun, ghid de turism atestat.

Pretul nu include: cheltuieli personale, intrari obiective turistice tarifele au caracter orientativ (Pestera Ursilor - 35 lei/adult, Gradinile Italiene de la Banpotoc – 10 lei/pers, Pestera Unguru Mare – 12 lei/pers, Pestera Vadu Crisului – 15 lei/pers, Muzeul Icoanelor pictate pe sticla – 10 lei/pers, Muzeul Tarii Crisurilor – 15 lei/pers, Cetatea taraneasca Calnic – 15 lei/pers), taxa de oras pentru fiecare cazare unde aceasta este solicitata, orice alt serviciu care nu este mentionat.

Avans 30% in termen de 7 zile de la inscriere, diferenta cu 15 zile inainte de data plecarii

Modalitati de plata: cash in agentiile de turism, cash in agentiile bancare, prin transfer bancar (internet banking). Excursia trebuie achitata integral inainte de plecare.

Supliment camera single: 500 lei/pers. Grup minim: 25 persoane.

Tarife copii:

  • Copiii pana la 5 ani cazati cu doi adulti beneficiaza de gratuitate la cazare si loc in autocar, fara pat suplimentar, nu beneficiaza de mese, achita 65% din pret pachet (780 lei).
  • Copiii cu varste 5 ani – 12 ani cazati cu doi adulti achita 85% din pret pachet (1.020 lei), beneficiaza de mese si loc in autocar, se asigura pat suplimentar.
  • Copiii cu varsta peste 12 ani sau copiii insotiti de un singur adult achita pret intreg.

 

Acte necesare: cartea de identitate valabila.

 

Nota: locurile in autocar se distribuie incepand cu a doua bancheta in ordinea achitarii avansului

OBSERVATII generale de calatorie:

1) tarifele de intrare la obiectivele turistice se achita la fiecare in parte in moneda locala si se pot modifica de catre autoritatile locale independent de agentie;

2) camerele single se confirma doar de catre agentie; persoanele care se inscriu singure si pentru care agentia nu gaseste partener vor fi informati telefonic sau in scris si vor achita suplimentul de camera single cel tarziu cu 3 zile inainte de plecare; achitarea suplimentului de camera single nu implica loc singur pe bancheta in autocar. Refuzul de a achita suplimentul single inainte de plecare si renuntarea la calatorie se penalizeaza conform articolului Conditii pentru Anulari / Penalizari;

3) clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita de oficialitatile din tarile vizitate, ca atare facilitatile camerelor sunt conforme cu standardele locale; existenta anumitor facilitati precum minibar, balcon, frigider, cana fierbator pentru prepare ceai/cafea in fiecare camera, wi-fi in camera, etc nu pot fi garantate de catre agentie atat timp cat se asigura categoria de stele mentionata in programul detaliat. Unitatea de cazare poate solicita taxe suplimentare (minibar /frigider, seif, aer conditionat etc), turistul avand obligatia sa le achite si se informeze asupra acestora inaintea utilizarii acestor servicii. Este interzis fumatul in camerele unitatilor de cazare (cu exceptia camerelor pentru fumatori). In caz contrar, turistul va suporta toate penalizarile impuse de unitatea de cazare. Eventualele daune produse de turist in unitatea de cazare revin ca obligatie de plata acestuia. 

4) agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu;

5) daca pentru pentru efectuarea calatoriei este necesara indeplinirea de catre Calator a unor formalitati suplimentare (de exemplu, calatoria impreuna cu minori, situatia in care numele calatorului este schimbat ca urmare a casatoriei/desfacerii ei etc.), acesta are obligatia de a indeplini toate cerintele legale. Pentru o informare optima, agentia recomanda si consultarea site -ului www.politiadefrontiera.ro si a site-ului Ministerului Afacerilor Externe a Romaniei: http://www.mae.ro, pentru informatii complete privind Regimul de calatorie in strainatate, cat si in ceea ce priveste conditiile de calatorie/intrare pe teritoriul tarii/tarilor de destinatie.

6) daca tara de destinatie impune obligativitatea efectuarii unor teste PCR pentru virusuri (SARS COV 2, sau alt tip de virus) sau obligativitatea de vaccinare, acestea din urma cad in responsabilitatea turistului si nu obliga agentia de turism la vreo despagubire sau anulare gratuita a rezervarii.

7) distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup; in cazul  in care turistul are cerinte speciale cu privire la cazare  (camere alaturate, camere cu balcon, etc) nu vor fi considerate confirmate decat in masura disponibilitatii de la fata locului.Mesele incluse in program sunt de categorie meniu standard, fix pentru toti turistii la fel. Orice solicitare de schimbare a acestuia se considera drept cerere speciala si se achita extra la fata locului de catre turist. Agentia de turism nu garanteaza meniuri speciale, nu are obligatia de a se informa cu privire la preferintele sau regimurile culinare ale turistilor, acestea fiind satisfacute in masura posibilitatilor la fata locului. Nominalizarea hotelurilor se va face la cerere dupa transmiterea informarii de plecare (cu 2 zile inainte de inceputul calatoriei, prin exceptie cu 24 ore inainte de plecare). Mentiunea in program a denumirii hotelului continuata de expresia  “sau similar” face referire doar la categoria de confort si regimul de masa al hotelului.

8) ghidul/ conducatorul de grup poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fara a afecta structura programului; in caz exceptional, obiectivele din program se pot inlocui cu altele doar din motive care nu tin de agentie sau turisti (conditii meteo, restrictii de acces, cauze naturale, decizii care tin de autoritati);

9) conform reglementarilor internationale, serviciile de ghidaj in interiorul muzeelor si la obiectivele turistice pot fi asigurate doar de catre ghizii locali; ghidul roman va face o prezentare in autocar si va asigura traducerea explicatiilor date de ghidul local in situatia in care se achita taxe ghizi locali in programul turistic sau daca grupul de turisti hotaraste angajarea acestuia la fata locului.

10) agentia nu este raspunzatoare pentru deteriorarea, pierderea sau furtul bagajelor, a actelor sau a obiectelor personale; in cazul in care aceste situatii nedorite apar, turistul are obligatia de a depune personal plangere la organele competente;

11) este obligatorie respectarea instructiunilor ghidului insotitor si intervalele orare date de acesta; este obligatorie respectarea masurilor de pandemie in vigoare. Pentru obiectivele turistice unde este nevoie de rezervare in prealabil, agentia va percepe o taxa de rezervare;

12) efectuarea partiala sau integrala a oricarei sume prin intermediul bancar reprezinta acceptarea pe deplin a termenilor si conditiilor prevazute in contractul de prestarii servicii turistice (disponibil pe site - recomandam citirea acestuia); turistul isi asuma ca este apt pentru calatorie si nu necesita asistenta specializata (cazuri medicale/ dizabilitati). Turistul aflat in situatie atipica (medicala sau de necesitate speciala) este obligat ca notifice in scris agentia cu privire la situatia personala inainte de inscriere si sa ceara acordul pentru participare. Ne rezervam dreptul de a refuza participarea persoanelor care ca urmare a situatiilor speciale pot pune in dificultate derularea programului turistic, afectand astfel toti participantii la calatorie.

13) transportul se va realiza cu microbuz, minibus, midiautocar, autocar in functie de numarul de turisti participanti la program; turistul are obligatia respectarii conditiilor de transport persoane disponibile pe site (recomandam citirea acestora).. In mijlocele de transport sunt interzise fumatul, consumul de bauturi alcoolice sau substante stupefiante. Ne rezervam dreptul de a nu imbarca sau de a debarca (dupa caz) pasagerii in stare de ebrietate si pasagerii care afecteaza ordinea si siguranta celorlalti pasageri sau a conducatorilor auto, ori incalca conditiile de transport persoane, fara rambursarea costurilor de transport. Pasagerii se obliga sa achite catre compania de transport contravaloarea oricaror distrugeri aduse mijloacelor de transport.

14) transbordarea se efectueaza pentru un minim de 8 persoane pentru fiecare localitate de transfer; pentru un numar mai mic de persoane, transbordarea se efectueaza in conditii speciale comunicate de agentie (tarif si durata).